
I znów przyszło nam żegnać się w latem. Choć dni są coraz krótsze, a na plecy coraz częściej musimy zarzucać swetry, stragany wciąż jeszcze obfitują w ostatnie letnie plony. Mamy propozycję trzech dań, które pozwolą nam z nich skorzystać i cieszyć się smakiem kończącego się już, słonecznego, pachnącego warzywami i owocami, lata.
Śliwkowy chutney z orzechami włoskimi
Składniki:
-
1 kg śliwek np. węgierek
-
1 kg cebuli
-
500 g cukru trzcinowego
-
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
100 g Rodzynek sułtańskich Bakalland
-
sok z połowy cytryny
-
¾ szklanki octu jabłkowego
-
2 łyżeczki cynamonu
-
2 goździki
-
łyżeczka świeżo startego imbiru
Cebulę kroimy w piórka. Śliwki kroimy w połówki i pozbawiamy pestek. Razem z cebulą umieszczamy je w dużym garnku o grubym dnie. Dolewamy ocet oraz sok z cytryny, dodajemy garść rodzynek, cynamon, goździki, imbir oraz cukier. Dusimy przez pół godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować. Po zgęstnieniu, przekładamy łyżką lub chochelką do wyparzonych słoików i porządnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odwracamy do góry dnem i układamy na ściereczce, aż do zawekowania.
Kremowa sałatka z kurczakiem, jabłkiem i bakaliami
Składniki:
-
podwójna pierś z kurczaka
-
3 jabłka
-
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
-
70 g Orzechów nerkowca Bakalland
-
łyżka sosu sojowego
-
mały kubeczek jogurtu naturalnego
-
2 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym na godzinę. Po tym czasie usmaż kurczaka na łyżce oliwy z oliwek. Jabłka pokrój w kostkę, wcześniej wykrawając gniazda nasienne. Jogurt połącz z solą i pieprzem. Usmażoną pierś z kurczaka przerzuć do miski, następnie jabłka, orzechy nerkowca, żurawinę, jogurt naturalny oraz miód. Całość dokładnie wymieszaj.
Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami
Składniki na hummus:
-
1 puszka cieciorki
-
ząbek czosnku
-
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sok z połowy cytryny
-
sól, pieprz
Składniki na sałatkę:
-
2 duże pomidory malinowe lub bawole serce
-
żółta papryka
-
50 g Chrupiącej Sałatki z żurawiną Bakalland
-
2 marchewki
-
3 łyżeczki kaparów
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.
Więcej inspiracji znajdziesz na bakalland.pl